13 Οκτωβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού

Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Ενημέρωσης για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μιλά για ακόμα μια χρονιά ανοιχτά για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού με σκοπό να μεταδώσει δυνατά το μήνυμα πως ο μεταστατικός καρκίνος μαστού μπορεί και αντιμετωπίζεται και οι ασθενείς με μετάσταση, πλέον, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στόχος μας η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, η ενδυνάμωση των ασθενών αλλά και η καταπολέμηση του ταμπού που συνοδεύει τη διάγνωση της μετάστασης.

Τι είναι μεταστατικός καρκίνος μαστού;
Όταν ο καρκίνος του μαστού περιορίζεται στις περιοχές του μαστού και των κοντινών λεμφαδένων (μασχάλης), λέμε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ή είναι τοπικά προχωρημένος. Όταν όμως κύτταρα του καρκίνου του μαστού ταξιδέψουν και δημιουργήσουν όγκους σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από τον μαστό, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος έχει «κάνει μετάσταση» και τότε η ασθένεια ονομάζεται μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος του μαστού.

Δεδομένα για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού
Σύμφωνα με το international Agency for Research on Cancer (IARC), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα παγκοσμίως.
1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
Περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο μαστού θα εμφανίσει μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική διάγνωση και περίπου 5% των γυναικών με καρκίνο μαστού θα διαγνωστούν με μετάσταση κατά την αρχική διάγνωση.

Αντιμετωπίζεται ο μεταστατικός καρκίνος μαστού;
Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα χάρη στις νέες, αποτελεσματικές θεραπείες και στη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης. Ο στόχος είναι να μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ιατρεία πόνου, αλλά και δομές που μπορούν να υποστηρίξουν ψυχολογικά τις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Το Άλμα Ζωής είναι μία από αυτές.

Στον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού μην απομονώνεσαι!

Προγράμματα υποστήριξης του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού
Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» μπορεί και βοηθά ουσιαστικά τις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού μέσα από:

  • Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης: 210 8 253 253
  • Ατομική συμβουλευτική
  • Ψυχοθεραπευτικές Ομάδες
  • Website ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού synexizw.gr

Παράλληλα, με άξονα τις ανάγκες των ασθενών με μετάσταση σε μία «digital» εποχή, έχουμε δημιουργήσει το mobile app “ MY alma”.

Μέσω της εφαρμογής οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού - και όχι μόνο - έχουν τη δυνατότητα:

  • Nα ενημερωθούν για τα νεότερα ιατρικά δεδομένα
  • Nα ενημερωθούν για σημεία ενδιαφέροντος
  • Να λάβουν χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας τους
  • Να θέσουν στόχους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους
  • Να δουν προτάσεις για βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Το mobile app «ΜΥ alma» είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν στο

Google Play και  App Store

Μάθε περισσότερα

Η Mobile εφαρμογή “My Alma” υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του διεθνούς βραβείου SPARC που απονεμήθηκε στο «Άλμα Ζωής», μέσω της συνεργασίας της Ένωσης για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και της Pfizer Inc.
Επιστημονική επιμέλεια: Ογκολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Με την ευγενική υποστήριξη