Πώς μπορώ να συμμετάσχω στις κλινικές μελέτες;

Στην εποχή μας υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά αξιόλογα και επιτυχημένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Χάρη σε αυτά τα φάρμακα έχει αυξηθεί η επιβίωση των ασθενών με μεταστατική νόσο και έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους. Όμως ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά για την ανακάλυψη καινούριων φαρμάκων που θα επιτρέψουν την οριστική νίκη κατά του καρκίνου. Καθημερινά γίνονται μελέτες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και με αυτές η επιστήμη αργά αλλά σταθερά προχωράει.

Υπάρχει τρόπος κάποια ασθενής να λάβει έγκαιρα ένα υποσχόμενο φάρμακο;

Μόνο συμμετέχοντας σε κάποια κλινική δοκιμή. Τα οφέλη είναι προφανή, για το σύνολο των ασθενών, διαπιστώνεται η αξία ενός νέου φαρμάκου από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι. Για το άτομο η αξία της συμμετοχής είναι ότι θα λάβει ένα δραστικό φάρμακο πολύ πριν αυτό κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Για την ιατρική κοινότητα είναι η γνώση και η εμπλοκή σε υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικές πράξεις, ενώ η χώρα μας ωφελείται από την εισροή χρήματος από το εξωτερικό.

Τι πρέπει να γνωρίζει η ασθενής πριν τη συμμετοχή της σε κλινική μελέτη;

Όλοι οι ασθενείς που συμμετέχουν είναι ασφαλισμένοι για πιθανή βλάβη της υγείας τους σε ανεξάρτητες ασφαλιστικές εταιρείες. Πριν κάποια ασθενής λάβει μέρος σε κάποια κλινική δοκιμή επανασταδιοποιείται λεπτομερώς και δωρεάν. Ακολούθως έχει κατά την διάρκεια της μελέτης αλλά και μετά αυξημένη και πλέον προσεκτική παρακολούθηση με άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε εμφανιζόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας. Αξίζει να τονισθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν μέρος σε κλινικές μελέτες έχουν καλύτερη έκβαση από εκείνες που δεν συμμετέχουν.

Για να συμμετάσχει μια ασθενής σε κλινική δοκιμή πρέπει ο γιατρός της να της εξηγήσει λεπτομερώς σε εκείνη και τους συγγενείς της την φύση της μελέτης ,το προσδοκώμενο όφελος καθώς και τους πιθανούς κινδύνους.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ότι η συμμετοχή της είναι εθελοντική και μπορεί να φύγει από την μελέτη όποτε το θελήσει χωρίς να είναι αναγκασμένη να δώσει εξηγήσεις, διατηρώντας στο ακέραιο το δικαίωμα της για την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία.

Μερικές φορές οι ερευνητές ζητούν αίμα ή ιστό από την αρχική βιοψία προς φύλαξη και μελλοντική ανάλυση. Είναι μια πρακτική που έχει προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα σημαντικές ανακαλύψεις και έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά του καρκινικού κυττάρου.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η εμπλοκή ασθενών σε κλινικές μελέτες είναι ασφαλής για την ασθενή και πολλαπλώς ωφέλιμη για όλους με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αυστηροί οροί των κλινικών μελετών.

Dr Βασίλειος Μπαρμπούνης
Παθολόγος – Ογκολόγος
Διευθυντής Γ’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Metropolitan»