Μύθοι και αλήθειες για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

 

Μύθος #1: 

Η επιστήμη έχει κάνει άλματα στον καρκίνο του μαστού με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικά κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη συγκεκριμένη νόσο.

Αλήθεια: 

Η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά, παραμένει η αιτία θανάτου για περίπου 465.000 γυναίκες παγκοσμίως, δηλαδή για περίπου 36% των διαγνωσμένων περιστατικών ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Μύθος #2: 

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί εγγύηση για την υγεία του στήθους.

Αλήθεια: 

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει πχ. σωματική άσκηση και καλή διατροφή συμβάλλει στην ελάττωση των πιθανοτήτων για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, όμως όχι στην εξάλειψη αυτών. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και οι αιτίες του δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Μύθος #3: 

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που αφορά μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.

Αλήθεια: 

Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Είναι μια ασθένεια ωστόσο που αφορά ακόμα και τις νεότερες γυναίκες, καθώς διαγιγνώσκεται και σε αυτές αλλά λιγότερο συχνά. Για τον λόγο αυτό συστήνεται οι γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών να κάνουν κάθε 3 χρόνια κλινική εξέταση μαστών σε ειδικό γιατρό, σε ηλικία 35 ετών να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία αναφοράς και από την ηλικία των 40 ετών να κάνουν ετησίως μία μαστογραφία.

Μύθος #4: 

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού εγγυάται τη θεραπεία του.

Αλήθεια: 

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει συμβάλλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του, αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με τη νόσο. Παρόλα αυτά, ένα ποσοστό των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού θα παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου.

Μύθος #5: 

Η διάγνωση με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ισοδυναμεί με νόσο τελικού σταδίου και άρα με άμεσο θάνατο.

Αλήθεια: 

Η προχωρημένη ή μεταστατική νόσος, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με νόσο τελικού σταδίου. Με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η μέση επιβίωση των γυναικών με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού διαρκώς αυξάνεται στις αναπτυγμένες χώρες.

Μύθος #6: 

Δεν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για τοn μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Μόνο παρηγορική θεραπεία.

Αλήθεια: 

Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που ζουν με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ καινούρια φαρμακευτικά σκευάσματα αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, δίνοντας την ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να αγωνίζονται και να ελπίζουν. Παράλληλα, υπάρχουν ερευνητικά σκευάσματα σε στάδιο κλινικών μελετών που αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

Μύθος #7: 

Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχουν κακή ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα τον περισσότερο καιρό να είναι νοσηλευόμενες.

Αλήθεια: 

Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού μπορεί να περάσουν μεγάλες χρονικές περιόδους, όπου η ζωή τους κυλά κανονικά και η ποιότητα ζωής τους είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα.
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, δίνοντας την ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να έχουν μια ενεργή ζωή και
να συμβάλλουν στις οικογένειές τους και την κοινωνία.

Μύθος #8: 

Ο αγώνας των γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι ευρέως αναγνωρισμένος λόγω της σημαντικής προβολής μέσω των ΜΜΕ, και οι γυναίκες που νοσούν είναι πλήρως ενταγμένες στην κοινωνία και αντιμετωπίζονται χωρίς προκαταλήψεις.

Αλήθεια: 

Σε έναν μεγάλο βαθμό, το κίνημα των γυναικών με καρκίνο του μαστού και της «ροζ κορδέλας» έχουν καταφέρει να σπάσουν τις προκαταλήψεις γύρω από τη νόσο και να διεκδικήσουν την ίση αντιμετώπιση των γυναικών που νοσούν. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο μαστού προχωρημένου ή μεταστατικού σταδίου, εξακολουθούν να βιώνουν την περιθωριοποίηση.

Μύθος #9: 

Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού αγωνίζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Αλήθεια: 

Μόνο όσες έχουμε βιώσει τη διάγνωση με μεταστατικό καρκίνο μαστού γνωρίζουμε τι σημαίνει να ζεις ξέροντας ότι κάποια
στιγμή τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα.
Αλλά συνεχίζουμε, είμαστε εδώ, μαθαίνουμε να ζούμε με την ασθένεια και τους περιορισμούς της.
Μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες, δραστήριες γυναίκες που συνεχίζουμε, αξίζουμε την αναγνώριση, την υποστήριξη και τη συμπαράσταση όλης της κοινωνίας.