Φάρμακα για τον πόνο και άλλες θεραπείες ανακούφισης πόνου

Επαρκής ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί τουλάχιστον στο 75% των καρκινοπαθών που λαμβάνουν την ιδανική αναλγητική αγωγή, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές, όπως αυτές που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για τον ήπιο πόνο θα χρησιμοποιηθούν παρακεταμόλη, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ασθενή οπιοειδή (κωδεϊνη).
Για τον μέτριο και σοβαρό πόνο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μορφίνη, φεντανύλη, οξυκοδόνη, μεθαδόνη, σε συνδυασμούς με αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αυτά τα φάρμακα συνήθως λαμβάνονται από το στόμα. Εάν υπάρχει δυσκολία στη λήψη από το στόμα, θα πρέπει να χορηγηθούν υποδόρια, ενδοφλέβια, από το ορθό ή διαδερμικά με τη μορφή αυτοκόλλητου.
Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, όπου ο πόνος δεν αντιμετωπίζεται με τις προηγούμενες θεραπείες ή επειδή υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές παρενέργειες, θα πρέπει να εφαρμοσθεί επισκληρίδια ή υπαραχνοειδής αναλγησία. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται έγχυση τοπικών αναισθητικών και οπιοειδών με τη βοήθεια αντλίας, κοντά σε νεύρα. Έτσι διακόπτεται η μεταφορά των επώδυνων μηνυμάτων προς τον εγκέφαλο και ο ασθενής ανακουφίζεται.

Η ψυχολογική υποστήριξη για τη διαχείριση του πόνου, καθώς και οι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, οι φυσιοθεραπείες και η χαλάρωση μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ιωάννα Σιαφάκα
Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου,
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπ. Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής Αγωγής Καρκινοπαθών και μη ασθενών