Ψυχολογικές επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Παρά την πρόοδο των θεραπειών στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ένα ποσοστό των γυναικών που νοσούν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια διάγνωση προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την αρχική φάση της διάγνωσης της πρωτοπαθούς εστίας στο μαστό, η οποία τη στιγμή της διάγνωσης έχει προσβάλλει ήδη άλλα όργανα, είστε σε δεύτερο χρόνο, μετά το τέλος των θεραπειών του πρώιμου καρκίνου στο μαστό.
Στην πρώτη περίπτωση το σοκ είναι η πρώτη αντίδραση της γυναίκας μιας και καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο την διάγνωση του καρκίνου, αλλά και το ότι υπάρχουν εστίες σε άλλα όργανα.
Στη δεύτερη περίπτωση η γυναίκα καλείται να μπει στη φάση των διαγνωστικών εξετάσεων για να διαλευκανθούν πιθανά ύποπτα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί. Πολλές γυναίκες τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι η ασθένεια που πολέμησαν στο παρελθόν – παρά τι τυχόν διαβεβαιώσεις των γιατρών ότι δεν πρόκειται να επανέλθει – είναι παρούσα και ότι θα πρέπει να μπουν σε μια νέα φάση θεραπειών.
Και στις δύο περιπτώσεις όταν πια η διάγνωση επιβεβαιώνεται ο φόβος, γίνεται έντονος: φόβος για τις νέες θεραπείες, για το μέλλον, την ταλαιπωρία αλλά κυρίως φόβος για την αβεβαιότητα που συνοδεύει μια διάγνωση κακοήθειας σε απομακρυσμένα όργανα.
Λόγω της αβεβαιότητας, η γυναίκα μπορεί να νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο πάνω στην κατάσταση διότι κανείς δεν μπορεί να της εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τελικά την επιβίωση.
Ταυτόχρονα, το συναίσθημα της απώλειας και του θυμού κάποιες φορές είναι έντονο, μιας και πολλές από τις ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο μαστού, αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους σαν ηττημένο από τη μάχη με την ασθένεια που τόσες άλλες γυναίκες έχουν καταφέρει να «νικήσουν» και να παραμείνουν υγιείς.
Η απώλεια μάλιστα μπορεί να πάρει πολλές διαστάσεις: απώλεια της υγείας, της ανέμελης ζωής, της αυτό-αποτελεσματικότητας.
Χριστιάνα Μήτση
Ψυχολόγος Msc – Ψυχοθεραπεύτρια
Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»