Τα σημαντικότερα νέα φάρμακα

Τα σημαντικοτερα νεα φαρμακα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει καταιγιστική πρόοδος στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου μαστού. Η ένταξη τους στην καθ’ημέρα θεραπευτική φαρέτρα του Ογκολόγου, εξαρτάται μεταξύ άλλων, και από τη συμμετοχή των γυναικών που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη νόσο σε κλινικές μελέτες.

Ακολουθούν παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα νέα θεραπευτικά μόρια στον καρκίνο μαστού.

Ποια είναι τα σημαντικότερα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου μαστού;

  1. Οι αναστολείς του PARP,το οποίο αντιπροσωπεύει ένα ένζυμο που εμπλέκεται στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA.Επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση τους σε γυναίκες μεBRCA1/BRCA2 μεταλλάξεις που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο μαστού ή ωοθηκών (πχ Olaparib, Veliparib)
  2. Οι αναστολείς των CDK4 andCDK6,ένζυμα σημαντικά στο μηχανισμό κυτταρικής διαίρεσης. Τα φάρμακα αυτά δρουν ανακόπτοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων (πχ palbociclib).
  3. Οι αναστολείς της κινάσης του PI3,ένζυμο που συμμετέχει στην κυτταρική ανάπτυξη. Κάποιες φορές οι μεταστατικοί όγκοι χαρακτηρίζονται από μεταλλάξεις στο γονίδιο PIK3CA,με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η ανωτέρω κινάση που οδηγεί στην ανάπτυξη του όγκου.
  4. Η ανοσοθεραπεία μέσω της χρήσης φαρμάκων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να «επιτεθεί» στον όγκο. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μέσω της άρσης των μηχανισμών εκείνων που μπλοκάρουν το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

Φλώρα Σταυρίδη MD, MSc, MRCP
Ογκολόγος - Παθολόγος
Νοσοκομείο Υγεία