Συναισθηματικές ανάγκες των γυναικών με μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Ποια συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει η διάγνωση της μετάστασης;
Πώς να διαχειριστώ τα αρνητικά συναισθήματα;

Η Φρόσω Τζιντζηροπούλου, Ψυχολόγος Υγείας MSc - Ψυχοθεραπεύτρια του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" αναλύει τις συναισθηματικές ανάγκες των γυναικών μετά από μία διάγνωση με μεταστατικό καρκίνο μαστού και δίνει πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα για τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων. 

Η διάγνωση της μετάστασης είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή σου και να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για ‘σένα. Μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπη με πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, γιατί η ζωή σου νιώθεις ότι απειλείται και ότι δεν θα μπορέσεις να συνεχίσεις για πολύ.

Θυμό, γιατί αν και έκανες όλα όσα σου είπαν δεν κατάφερες να πετύχεις το να εξελιχθεί η υγεία σου όπώς θα ήθελες.
Ενοχή, γιατί νιώθεις ότι επιβαρύνεις τους δικούς σου.
Αγωνία, για το πώς θα μπορέσουν να είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα, για το πώς θα το ανακοινώσεις στους δικούς σου, για το πώς θα μπορέσεις και αν θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στους ρόλους σου ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως γυναίκα.
Άγχος για τα αποτελέσματα των επανελέγχων και για το αν η θεραπεία που έχεις λάβει είναι αποτελεσματική.

Μπορεί να νιώσεις ότι θέλεις να κλειστείς στον εαυτό σου και να απομονωθείς από όλους γιατί δεν σε καταλαβαίνουν, δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό που περνάς. Είναι απόλυτα ανθρώπινο να νιώθεις έτσι γιατί πέρασες και περνάς δύσκολα.
Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλές γυναίκες που ζουν με την ίδια διάγνωση με ‘σένα και παρόλα αυτά συνεχίζουν να είναι δραστήριες και να ζουν μια γεμάτη ζωή.

Η μετάσταση δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Μπορεί, όμως, αν καταφέρεις και διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, να μπορείς να ζεις μια ζωή με ποιότητα γεμάτη με τα πράγματα που εσύ θέλεις να κάνεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνείσαι τη διάγνωσή σου. Σημαίνει ότι μαθαίνεις να ζεις με αυτή και να τη διαχειρίζεσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορεί να θέσει στη διάθεσή σου διαρκώς πεσμένη γιατί σκέφτεσαι συνεχώς τη διάγνωσή σου και όλες τις αλλαγές που αυτή έχει φέρει στη ζωή σου όλα τα θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις.
Είναι πολύ φυσικό να γίνεται αυτό αλλά θα ήταν βοηθητικό για σένα να μην τα σκέφτεσαι όλα τα θέματα ταυτόχρονα . Μπορείς να κάνεις να επιλέξεις, να ασχολείσαι με ένα πράγμα τη φορά και να πηγαίνεις βήμα βήμα σε αυτά που θέλεις να κάνεις.

Εάν νιώθεις πιεσμένη για αποτελέσματα που περιμένεις, προσπάθησε να περάσεις το χρόνο σου όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα μπορείς μέχρι να βρεις το γιατρό σου. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πάρεις τηλέφωνο μια φίλη σου για να πάτε μια βόλτα, θα μπορούσες να πας εσύ μια βόλτα μόνη σου στο πάρκο,  θα μπορούσες να δεις την αγαπημένη σου κωμωδία, να μιλήσεις με αγαπημένους σου ανθρώπους στο τηλέφωνο. Με αυτό τον τρόπο δεν σημαίνει ότι το άσχημο συναίσθημα φύγει. Μπορεί όμως να γίνει διαχειρίσιμο.
Και το να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου θα σε βοηθήσει να έχεις λιγότερη ένταση, να νιώθεις λιγότερο πόνο, να κοιμάσαι καλύτερα και να έχεις πολύ πιο ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Έτσι έχεις εσύ τον έλεγχο της κατάστασης.