Έρευνα δείχνει ότι το ελληνικό κοινό δεν κατανοεί πλήρως τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Ερευνα δειχνει οτι το ελληνικο κοινο δεν κατανοει πληρως τον προχωρημενο καρκινο του μαστου.

Μία πανευρωπαϊκή έρευνα για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού που διεξήχθη σε 11 χώρες με 2.202 συμμετέχοντες, 200 εκ των οποίων στην Ελλάδα καταφέρνει και αναδεικνύει τις πολλαπλές προεκτάσεις της ασθένειας που αφορούν τόσο τις γνώσεις μας για ίδια την ασθένεια ή τις παρερμηνείες μας σε σχέση με αυτή, όσο και την επίπτωση αυτής σε μία μερίδα του πληθυσμού που αποτελεί ισχυρότατη βάση της κοινωνίας μας.

Συγκεκριμένα φάνηκε:
ότι το κοινό πανευρωπαϊκά, δεν κατανοεί πλήρως τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

  • Μιας και το 60% των ερωτηθέντων γνωρίζουν κάποιον που πάσχει ή έπασχε από καρκίνο του μαστού αλλά το 20% δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν σωστά τι εννοούμε με τον όρο «προχωρημένος καρκίνος του μαστού», ενώ το 12% έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα από τον αρχικό όγκο
    Το κοινό γνωρίζει λιγότερα για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού από ότι για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού.
  • Παρόλο που το 88% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι ο πρώιμος καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί έτσι ώστε η ασθενής να παραμείνει ελεύθερη της νόσου, το 77% δεν γνωρίζουν ότι ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού είναι ανίατος.

Ταυτόχρονα, με αφορμή το γεγονός ότι ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού αγγίζει –ως επί το πλείστον – τον γυναικείο πληθυσμό άνω των 50 ετών, μέσα από τη μελέτη φάνηκε πως η γυναίκα άνω των 50 ετών παίζει σημαντικό ρόλο στηνκοινωνία, σε όλη την Ευρώπη, σε προσωπικό, σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο μιας και το 56% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι στην περίπτωση που μία φίλη ή συγγενή άνω των 50 ετών δεν μπορούσε να τους στηρίξει, θα επηρεαζόταν αρνητικά η ζωή τους ή αυτή των οικείων τους.

Όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, τα χαρακτηριστικά των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και ήταν ηλικίας άνω των 50 έδειξαν ότι:

  • 44% έχουν πλήρη ή μερική απασχόληση.
  • 31% διδάσκουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας σε εβδομαδιαία βάση.
  • 69% φροντίζουν γηραιότερους συγγενείς, γείτονες ή φίλους, σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.
  • 43% φροντίζουν συγγενείς, γείτονες ή φίλους με αναπηρία σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.
  • 69% προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε καθημερινή

Τα αποτελέσματα της έρευνας στον ελληνικό πληθυσμό έδειξαν ότι:

1) Το ελληνικό κοινό δεν κατανοεί πλήρως τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Συγκεκριμένα:

  • Το 67% των ερωτηθέντων γνωρίζουν κάποιον που πάσχει ή έπασχε από καρκίνο του μαστού. Όμως το 13% δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν σωστά τι εννοούμε με τον όρο «προχωρημένος καρκίνος του μαστού», ενώ το 8% έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα από τον αρχικό όγκο.
  • Το 43% δεν γνωρίζουν ποιες γυναίκες προσβάλλει συχνότερα ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού, ενώ ένας στους τέσσερις (25%) πιστεύει λανθασμένα ότι προσβάλλει κυρίως της προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

2) Το ελληνικό κοινό γνωρίζει λιγότερα για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού από ότι για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού.

  • Παρόλο που σχεδόν όλοι (96%) οι ερωτηθέντες γνωρίζουν ότι ο πρώιμος καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί και η ασθενής να παραμείνει ελεύθερη της νόσου, το 72% δεν γνωρίζουν ότι ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού είναι ανίατος.

3) Η γυναίκα άνω των 50 ετών παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία, σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

  • Έχοντας στο μυαλό τους μία φίλη ή συγγενή άνω των 50 ετών, το 80% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι στην περίπτωση που αυτή η γυναίκα δεν μπορούσε να τους στηρίξει, θα επηρεαζόταν αρνητικά η ζωή τους ή αυτή των οικείων τους.
  • Το 29% αναφέρουν ότι μία φίλη ή συγγενής άνω των 50 ετών βοηθάει στην φροντίδα των παιδιών τους (π.χ. τα κρατεί όταν λείπουν οι γονείς, τα πηγαίνει και τα παίρνει από το σχολείο, βοηθάει στην εκπαίδευση).
  • Το 69% αναφέρουν ότι μία φίλη ή συγγενής άνω των 50 ετών παίζει συμβουλευτικό ρόλο στα προβλήματα της καθημερινότητας.

4) Στην Ελλάδα, ο ρόλος των γυναικών άνω των 50 ετών έχει και οικονομικό αντίκτυπο.

  • Το 28% των ερωτηθέντων βασίζονται σε φίλες ή συγγενείς άνω των 50 ετών για οικονομική υποστήριξη.
    Από αυτούς που απήντησαν ότι η ζωή τους θα επηρεαζόταν αρνητικά στην περίπτωση που δεν είχαν πλέον τη στήριξη μιας φίλης ή συγγενούς άνω των 50 ετών (n=159), το 31% δήλωσαν ότι θα χρειαζόταν να μειώσει τις ώρες εργασίας του ή να αναζητήσει μερική απασχόληση, ενώ 3% δήλωσαν ότι θα σταματούσαν να εργάζονται.
    Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί (45%) δήλωσαν ότι το γεγονός αυτό θα είχε οικονομικό αντίκτυπο, καθώς θα χρειαζόταν να προσλάβουν κάποιον άλλο για βοήθεια (π.χ. babysitter, οικιακή βοηθό, δασκάλα).

Έρευνα: Here & Now, από το τμήμα Ογκολογίας της Φαρμακευτικής Εταιρίας Novartis.