Πώς μπορώ να διαχειριστώ άλλες παρενέργειες της θεραπείας;

Η διαχείριση των παρενεργειών είναι υπόθεση ομάδας.

Στηρίζεται στις γνώσεις του γιατρού για την παθοφυσιολογία που κρύβεται κάτω από κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια, την σοβαρότητα που έχει τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία της ασθενούς, και φυσικά την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία.

Στηρίζεται όμως και στην νοσηλεύτρια η οποία προσεγγίζει την ασθενή με το πρόβλημα, στην ενθάρρυνση που της παρέχει, στις άμεσες λύσεις που θα την ανακουφίσουν, στην οργάνωση της βοήθειας που θα της παρασχεθεί.

Στηρίζεται στην οικογένεια της ασθενούς που θα φροντίσει για το κατάλληλο φαγητό ,τον άνετο χώρο, την άμεση βοήθεια και στην ψυχολόγο ή και την κοινωνική λειτουργό που μπορούν να απαλύνουν μερικά από τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν.

Πάνω από όλα όμως στηρίζεται στην ιδία την ασθενή η οποία εφοδιασμένη με ψυχραιμία και γενναιότητα θα αντιμετωπίσει όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που θα παρουσιασθούν χωρίς πανικό θα περιγράψει τα συμπτώματα που παρουσιάζει, τα προβλήματα που προκύπτουν από την θεραπεία που έλαβε, φάρμακα και δοσολογία, άλλα φάρμακα που πιθανόν να λαμβάνει, και φυσικά την ένταση των ενοχλημάτων της χωρίς να υπερβάλλει ή να τα υποβαθμίζει.

Για τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες υπάρχουν φαρμακευτικοί ή άλλοι τρόποι αντιμετώπισης, στην πλειονότητα τους είναι περαστικές και δεν αφήνουν κατάλοιπα. Στο τέλος αποτελούν μόνο μια δυσάρεστη ανάμνηση.

Dr Βασίλειος Μπαρμπούνης
Παθολόγος – Ογκολόγος
Διευθυντής Γ’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Metropolitan»